Jak na čištění zubů u dětí – kompletní průvodce

Dentální hygienistka Mariana Bugošová vám v tomto článku poradí, jak na radostné a správné čištění zubů u malých a starších dětí. Kdy začít čistit zuby malým dětem, jak se vyhnout pláči i čím přimět děti ke každodennímu čištění. Péče je nutná již od prvního zubu. I na tom jednom zubu se tvoří plak.

Přehrát video

Čištění zubů u malých dětí

Rodiče by si především měli uvědomit, že jejich dítě není zodpovědné za své zdraví, protože to v sobě jednoduše nemá. Vaše dítě to nepociťuje, zuby si zkrátka čistit nechce. Role rodiče = role vzoru. Vy jste pro své dítě vzorem, tedy to, co budete dělat vy, bude dělat i vaše dítě.

Kdy začít čistit zuby

Péče je nutná již od prvního zubu. I na tom jednom zubu se tvoří plak. Není však správné zuby čistit několikrát denně po krátký čas. Lepší je zub očistit dokonale, třeba i jednou za den.

Plak, který se objeví hned po vyčištění zubů, vytváří souvislou ochrannou vrstvu a tuto vrstvu drží po 24 hodin. Je vždy lepší si zuby čistit dvakrát denně – když se jde ráno do školy či školky a večer před spaním.

Jak čistit zuby miminku a batoleti

Protože si miminko ani batole neumí vyčistit zuby samo, přebíráte za něj tuto činnost vy. Můžete mu dát klidně kartáček do ruky a nechat jej, aby si s ním pohrálo, dávalo si ho do pusinky a poznávalo, že nějaká pomůcka v té jeho puse bude. Díky tomu vás miminko s větší důvěrou do pusy pustí a dovolí vám, abyste mu zoubky vyčistili. Všechno, co s dítětem budete dělat, dělejte s úsměvem, v klidu a bez křeče. Zoubky můžete dítěti čistit kdykoliv a kdekoliv. Klidně opusťte koupelnu a vezměte prcka do obývacího pokoje nebo kuchyně. Děťátko si položte před sebe tak, abyste mu viděli do pusy. Pustit mu k tomu můžete písničky nebo pohádky. Zkrátka čištění zubů spojte s nějakou činností, která nebude stresem ani pro jednoho z vás.

Jak motivovat menší děti k čištění zubů

Každé dítě je jiné, jedno se to naučí hned, jinému naslibujete všechno, aby si zuby vyčistilo. Zkuste si čistit zuby společně s dítětem. Můžete si k tomu pustit například vaši oblíbenou píseň nebo použít zábavné obrázky.

Jaký první zubní kartáček

Vaše dítě by mělo používat měkký zubní kartáček, ideálně s menší hlavičkou. Velikost hlavičky však záleží na věku dítěte.

Jak na čištění zubů u starších dětí

Když nastane období vzdoru, bude vaše role u čištění zubů ta nejdůležitější. Budete muset hledat různé fígle, kterými budete své dítě motivovat a lákat ho k tomu, aby nevnímalo čištění zubů jako stres. Dejte mu důvěru, udělejte z něj parťáka, nechte si vyčistit zuby vy od něho a ono vás pak jednodušeji pustí do své pusy.

Jak motivovat starší děti k čištění zubů

Děti velmi rády napodobují, tak toho využijte. Když vás uvidí s kartáčkem v puse, budou to vnímat jako běžnou věc, jako je například česání vlasů. Nebudete tak muset dítě přemlouvat a ono nebude muset přemýšlet, kdy si čistíte zuby vy, když vás nikdy nevidělo. Když vás u čištění uvidí, bude vědět, že je to běžná pomůcka, která mu neublíží.

Jaký kartáček pro starší děti

Na čištění zubů používejte klasický kartáček, dětský nebo sólo kartáček. Nepoužívejte prsťáčky, které jsou neefektivní a většinou i traumatické. Plak je potřeba očistit mechanicky, nepoužívejte proto ani žádnou gázu nebo hadříky. Jediné, co dokáže odstranit plak, jsou štětinky kartáčku. Nemá tedy smysl na plak používat ústní vodu nebo zvýšené množství zubní pasty. Nedávejte těmto přípravkům tedy takovou váhu. Ony svůj smysl mají, ale svou roli sehrávají až ve chvíli, kdy je zub hladký a čistý. Látky, které obsahuje zubní pasta, se přes plak nedostanou.

Dočištění zubů u dětí

U dětí musíme čistit také mezizubní prostor, a proto prosíme rodiče, aby svým dětem dočišťovali zuby, ideálně svým zubním kartáčkem. Děti do 12 let nejsou dostatečně motoricky zdatné. Nebojte se děti vzít i na dentální hygienu, která nebolí a dá se udělat zábavnou formou. Můžete se dentální hygienistky zeptat na správnou techniku čištění, správnou výživu nebo pečetění zubů.

Group 9

„Cílem dentální hygieny je naučit děti správně a pravidelně pečovat o zoubky. Čím dříve si děti začnou zuby čistit, tím je pravděpodobnější, že si tento zvyk osvojí a v pozdějším věku nebudou mít problém s pravidelnou ranní a večerní péčí o chrup.“

Bc. Mariana Bugošová DiS.

Dentální hygienistka, Kostelec nad Černými lesy

Kartáčky miDent
pro dokonalý úsměv

Unikátní kartáček se silou 18 640 mikrovláken, který je díky hustému osázení čistící hlavy, jedním z nejprofesionálnějších kartáčků na trhu.

Moderní péče o zuby a dásně

Nenechte si ujít články ze světa stomatologie a tipy na účinnou péči o zuby. Přihlaste se k odběru našeho newsletteru, jehož součástí jsou i výjimečné akce a slevové kupóny.

nebo nás sledujte na sociálních sítích