Jak čistit psovi zuby? Správná technika čištění

Jak čistit zuby psovi?

Péče o zuby je klíčovou součástí zdraví našich psů. Stejně jako u lidí mohou problémy s ústní hygienou u psů vést k zubnímu kazu, zánětu dásní a dokonce i vážnějším onemocněním. Jedním z nejlepších způsobů, jak udržet psí zuby v dobrém stavu, je pravidelné čištění zubů. V tomto článku se naučíte správnou techniku čištění a dozvíte se také o výhodách ultrazvukového čištění zubů.

Proč čistit zuby svému psovi?

Pravidelné čištění zubů u psa má mnoho výhod. Pomáhá odstraňovat zubní plak, který se hromadí na zubech a podél dásní. Zubní plak obsahuje bakterie, které mohou způsobit zánět dásní a zubní kaz. Čištění zubů také pomáhá udržovat svěží dech u vašeho psa a předchází tvorbě zubního kamene.

Správná technika čištění zubů psa

  • Začněte postupně, abyste psovi pomohli zvyknout si na čištění zubů. Začněte otíráním dásní prstem, abyste psa přivykli na dotek.
  • Kupte si speciální kartáček na zuby pro psy s měkkými štětinami.
  • Použijte zubní pastu určenou pro psy. NIKDY nepoužívejte zubní pastu pro lidi, protože může obsahovat látky, které jsou pro psy toxické.
  • Sedněte si se psem na klín nebo vedle něj na pohodlném místě a pomalu přejděte k čištění zubů. Buďte trpěliví a postupujte pomalu, abyste získali důvěru svého psa.
  • Jemně a opatrně čistěte zuby svého psa kruhovými pohyby po povrchu zubů a podél dásní. Zaměřte se na vnější stranu horních a dolních zubů.
  • Pokud se váš pes nechá čištění zubů, postupně prodlužujte dobu a čistěte také vnitřní stranu zubů.

Ultrazvukové čištění zubů u psů

Pokud má váš pes závažnější problémy se zuby nebo se již vytvořil zubní kámen, může být vhodné zvážit ultrazvukové čištění zubů. Tato technika je prováděna pomocí speciálního přístroje, který odstraňuje zubní kámen ultrazvukovými vibracemi. Metoda ultrazvukového čištění je efektivní, bezbolestná a pomáhá předcházet dalším zdravotním problémům spojeným se zuby. Pokud si myslíte, že se čištění ultrazvukem musí odehrávat pouze u veterináře pod narkózou (anestezií), tak se pletete. V současné době už psi nemusí nemusí podstupovat rizikovou narkózu, existují totiž ultrazvukové čističe pro domácí čištění.

Správná výživa zamezuje zánětu

Některé druhy psích krmiv jsou formulovány tak, aby podporovaly zdraví zubů a dásní. Vyzkoušejte výživy, které obsahují přísady, které pomáhají odstraňovat plak a udržovat zuby čisté. Vhodné jsou také žvýkačky a hračky určené pro péči o zuby psa, které mohou pomoci při odstraňování plaku a masírování dásní. 

Kartáčky miDent
pro dokonalý úsměv

Unikátní kartáček se silou 18 640 mikrovláken, který je díky hustému osázení čistící hlavy, jedním z nejprofesionálnějších kartáčků na trhu.

Moderní péče o zuby a dásně

Nenechte si ujít články ze světa stomatologie a tipy na účinnou péči o zuby. Přihlaste se k odběru našeho newsletteru, jehož součástí jsou i výjimečné akce a slevové kupóny.

nebo nás sledujte na sociálních sítích