Zánět dásní – příznaky, léčba a prevence

Dentální hygienistka Tereza Švestková vám v našem videu prozradí všechny důležité a užitečné informace o zánětu dásní. Při správném používání mezizubního kartáčku nebo správné ústní sprchy je zánět dásní do čtrnácti dní vyléčen.

Přehrát video

Zánět dásní neboli gingivitida

Každý den se vám tvoří plak. To je takový bílý povlak na zubech, který vy musíte setřít. Tento plak se skládá z bakterií, které nám produkují různé kyseliny, toxiny a škodlivé látky. Toxiny se ukládají do dásně, ve které způsobují zánět neboli gingivitidu. Velmi častá je také těhotenská gingivitida. Povlak se nám usazuje u krčků, a tak se toxiny do dásně dostanou. Nejčastěji zánět vzniká mezi zuby. Málo z nás používá mezizubní kartáček, a proto se zánět nejdříve začne tvořit tam.

Jak poznat zánět dásní – příznaky

Pokud vám během čištění zubů nebo při jídle krvácejí dásně, zbystřete. Pravděpodobně se jedná o zánět dásní. Kromě krvácení dásní je dalším příznakem zčervenání dásně či její zduření, nejčastěji pak v mezizubních prostorech. Uvidíte to, když se na dáseň podíváte. Není už hezky růžová, ale červená.

Jak dlouho trvá zánět dásní

Při správném používání mezizubního kartáčku nebo správné ústní sprchy je zánět dásní do čtrnácti dní vyléčen. Velmi důležitá je také správná technika čištění zubů a měkký zubní kartáček pro každodenní čištění zubů.

Zánět dásní u dětí

Zánět dásní u malých dětí je běžným zdravotním problémem, který se často vyskytuje. Existuje několik faktorů, které mohou přispět k vzniku zánětu dásní u malých dětí. Jedním z faktorů je nedostatečné čištění zubů a dásní, které může vést k hromadění bakterií a zubního plaku na povrchu zubů a podél dásní. Pozor si však dejte i na příliš tvrdé čištění zubů, používání špatného typu kartáčku nebo kousání tvrdých předmětů mohou podráždit dásně a způsobit zánět. U dětí se také prořezávají zuby. Během průchodu zubů přes dásně mohou děti mít zánět a zduření dásní, což je známo jako gingivitida spojená s prořezáváním zubů. Tento stav obvykle odezní poté, co jsou zuby úplně prořezány.

Co na zánět dásní – léčba

Pokud se u vás objeví zánět dásní, je potřeba to začít řešit. Navštivte dentální hygienistku nebo svého zubního lékaře a poraďte se o správném postupu. Léčba zánětu dásní je velmi jednoduchá, avšak je potřeba prvně zajít na odstranění zubního kamene, který by neustále způsoboval zánět. Po odstranění zubního kamene vás dentální hygienistka naučí používat mezizubní kartáček či správnou ústní sprchu. Dále je vhodné používat měkké zubní kartáčky, které nedráždí dásně. Co však dělat, když je zánět opravdu bolestivý a žádá si odbornou léčbu? Obecně se antibiotika nepoužívají jako první linie léčby zánětu dásní. Nicméně v některých případech, kdy je zánět dásní závažnější nebo se rozšířil do hlubších tkání, může být zvážena léčba antibiotiky. Pokud je antibiotická léčba nezbytná, rozhodnutí o vhodném antibiotiku by mělo být provedeno zdravotnickým profesionálem, jako je zubař nebo lékař. Účinnými látkami pak mohou být penicilin nebo antibiotikum Metronidazol.

Je zánět dásní bolestivý?

Zánět dásní je nebolestivé onemocnění, a proto ho spousta pacientů vůbec neřeší. Přitom se jedná o nebezpečné onemocnění. Existuje několik studií, které zjistily, že pokud máte zánět dásní, může se krevním řečištěm roznést bakterie z úst, která způsobuje infarkt, zápal plic a další různá onemocnění.

Zánět dásní a zubní kámen

Pokud plak na zubech necháte, tak po nějakém čase zmineralizuje, ztvrdne a vznikne z něj zubní kámen. Zubní kámen už pevně přilne k zubům a vy ho neodstraníte ani mezizubním kartáčkem. Zubní kámen je drsný, tudíž se na něj snáze zachytávají bakterie a o to více se na zubech tvoří plak. Pro odstranění zubního kamene lze použít domácí odstraňovače kamene, které stačí použít 2x do měsíce. 

Zánět dásní a paradentóza

Pokud se nám utvoří zubní kámen a přetrvává také zánět dásní, stane se to, že se nám zánět přenese na kost. Každý zub je uložený v kosti, aby se nehýbal. Jakmile se však zánět dásní přenese na kost, začne ta kost resorbovat. Potom už se nejedná jen o zánět dásní, ale stává se z toho paradentóza. Paradentóza je zánětlivé onemocnění, které vzniká ze špatné ústní hygieny. Ustupuje dáseň, začínají se odhalovat krčky, zuby se začínají rozestupovat a objevit se může také zápach z úst. Paradentóza není dědičná, způsobuje ji pouze špatná ústní hygiena.

Group 9

„Pokud budete dodržovat dobrou ústní hygienu, vaše zuby se vám odmění nádherným úsměvem.“

Tereza Švestková DiS.

Dentální hygienistka, Zubní centrum Stolička, Střelice

Kartáčky miDent
pro dokonalý úsměv

Unikátní kartáček se silou 18 640 mikrovláken, který je díky hustému osázení čistící hlavy, jedním z nejprofesionálnějších kartáčků na trhu.

Moderní péče o zuby a dásně

Nenechte si ujít články ze světa stomatologie a tipy na účinnou péči o zuby. Přihlaste se k odběru našeho newsletteru, jehož součástí jsou i výjimečné akce a slevové kupóny.

nebo nás sledujte na sociálních sítích