Pečetění zubů (fisur) – kompletní průvodce

Pečetění zubů (fisur)

Dentální hygienistka Mariana Bugošová vám v našem videu vysvětlí, co je to pečetění zubů neboli fisur, jak probíhá a jaké přináší výhody. Neinvazivní preventivní zákrok, který probíhá absolutně bezbolestně a má fantastický efekt v rámci prevence vzniku zubních kazů.

Přehrát video

Co je to pečetění zubů (fisur)

Pečetění zubů, někdy také nazývané jako pečetění fisur, je neinvazivní preventivní zákrok, který probíhá absolutně bezbolestně a má fantastický efekt v rámci prevence vzniku zubních kazů.

Pečetění zubů u dětí

Zuby se mohou pečetit i při mléčném chrupu, pokud dítě spolupracuje. Doporučujeme však pečetění zubů až u trvalého chrupu, do dvou let od jejich prořezání. I když dítěti dáváte zdravou stravu a staráte se o jeho perfektní techniku čištění zubů, mohou se mu i přesto vytvořit kazy. Je to proto, že zuby mají rýhy a jamky, které jsou často hluboké a těžko čistitelné. A právě proto je doporučeno pečetění zubů u dětí.

Jaké jsou hlavní výhody pečetění

U zubu, který není pečetěný, se zubaři zasekává sonda v hlubokých jamkách a rýhách. U zubu, který je pečetěný, sonda hladce klouže, což znamená, že je zapečetěný zub lehce čistitelný. 

Jak pečetění zubů probíhá

Do čisté rýhy aplikujeme pečetidlo, které je chemicky tvrdnoucí. Na závěr se zkontroluje artikulace zubu, případně se zub nakoriduje.

Group 9

„Správné návyky při dodržování ústní hygieny jsou klíčové pro správný vývoj chrupu dítěte. Čím dříve se dítě naučí čistit si zuby, tím méně problémů se zuby bude mít v dospělém životě.“

Bc. Mariana Bugošová DiS.

Dentální hygienistka, Kostelec nad Černými lesy

Kartáčky miDent
pro dokonalý úsměv

Unikátní kartáček se silou 18 640 mikrovláken, který je díky hustému osázení čistící hlavy, jedním z nejprofesionálnějších kartáčků na trhu.

Moderní péče o zuby a dásně

Nenechte si ujít články ze světa stomatologie a tipy na účinnou péči o zuby. Přihlaste se k odběru našeho newsletteru, jehož součástí jsou i výjimečné akce a slevové kupóny.

nebo nás sledujte na sociálních sítích