Pigmentové skvrny na zubech a jak je odstranit

Jak odstranit pigmentové skvrny na zubech?

Dentální hygienistka Tereza Švestková vám v našem videu vysvětlí, co jsou to pigmentové skvrny na zubech a jak pigment na zubech odstranit. Pokud chcete zabránit vzniku pigmentu, je důležitá i správná ústní hygiena. Musíte dobře odstraňovat povlak z povrchu zubů, protože právě do povlaku se nám pigmenty ukládají. 

Přehrát video

Co způsobuje pigmentové skvrny na zubech?

Pokud na svém zubu objevíte hnědé nebo černé flíčky, znamená to, že máte pigmentovou skvrnu. Pigmentové skvrny na zubech nám způsobuje káva, čaj, červené víno nebo různá dochucovadla. Zabarvení zubů nezpůsobují pouze potraviny a některé nápoje. Nesmíme zapomenout zmínit také tabákové výrobky.

Pigmentové skvrny na zubech a odstranění

Jedním ze způsobů odstranění pigmentových skvrn je návštěva dentální hygieny, kdy dentální hygienistka použije přístroj Airflow neboli pískovačku. Pískovačka funguje na principu prášku, stlačeného vzduchu a vody. Tryská na zuby, čímž odstraňuje
pigmenty. Pozor, nepleťte si tento proces s bělením. Pískování zuby nevybělí, pouze odstraní pigmentovou skvrnu. Pískování je velmi šetrnou metodou, tudíž se nemusíte obávat, že by došlo k nějakému poškození. V dnešní době existuje také řada přístrojů na domácí použití pro odstranění pigmentových skvrn a zubního plaku. 

Ošetření je bezbolestné, maximálně vás to ze začátku bude trochu studit a u citlivějších zubů může být pískování trochu nepříjemné, ale zuby si na to po chvilce zvyknou.

Pigmentové skvrny na zubech a bělící pasty

U některých pacientů se pigmentace objeví bohužel dříve, než je nutná návštěva dentální hygieny, a proto mohou používat nějakou zubní bělící pastu. Máme tři druhy bělících past. Prvním druhem je pasta s obsahem abraziv, která sdírá ze skloviny nažloutlý či našedlý nános. Tyto pasty nejsou vhodné k dlouhodobému užívání, protože při obrušování pigmentu může dojít i k narušení povrchu skloviny. Abrazivita se udává ve stupnici RDA, kdy u běžného užívání by RDA mělo být mezi 50 až 70. Druhým typem jsou zubní pasty s enzymy, které nám pigmentové skvrny rozpustí. Tento druh pasty je vhodný pro děti nebo teenagery, kdy se jim začíná lehce barvit sklovina do žluta a vznikají první flíčky. Třetím a nejoblíbenějším typem zubní pasty je pasta černá, ve které je obsaženo černé uhlí. Tato pasta do sebe pigmenty vstřebává, jelikož černé uhlí má absorbující účinky. Na odhalených krčcích už není sklovina, ale zubovina, která je o dost měkčí.

Pokud budete na odhalené krčky používat abrazivní zubní pastu, může se stát, že si tím budete krčky ještě více sdírat a budou vám tam vznikat větší defekty. Dejte si na to pozor a zvolte raději pastu s enzymy nebo černým uhlím. Mějte na paměti, že žádná z těchto bělících past vám nezmění vaši barvu skloviny. Pokud chcete vybělit zuby, musíte podstoupit bělení ať už domácí nebo chemické.

Prevence proti zubnímu pigmentu

Pokud chcete zabránit vzniku pigmentu, je důležitá i správná ústní hygiena. Musíte dobře odstraňovat povlak z povrchu zubů, protože právě do povlaku se nám pigmenty ukládají. Pokud vypijete kávu nebo sníte něco výrazně barevného, je dobré si vypláchnout ústa čistou vodou.

Nikdy bychom si bezprostředně po konzumaci jídla neměli jít čistit zuby. Vždy bychom alespoň 30 minut měli počkat, protože se nám při konzumaci jídla v ústech tvoří kyseliny, které nám naleptávají sklovinu, kterou bychom si okamžitým čištěním mohli poškodit. 

Group 9

„Vše, co můžete sami pro zdraví zubů a ústní dutiny dělat dělejte, zbytek pak nechte odborníkům na zubní péči.“

Tereza Švestková DiS.

Dentální hygienistka, Zubní centrum Stolička, Střelice

Kartáčky miDent
pro dokonalý úsměv

Unikátní kartáček se silou 18 640 mikrovláken, který je díky hustému osázení čistící hlavy, jedním z nejprofesionálnějších kartáčků na trhu.

Moderní péče o zuby a dásně

Nenechte si ujít články ze světa stomatologie a tipy na účinnou péči o zuby. Přihlaste se k odběru našeho newsletteru, jehož součástí jsou i výjimečné akce a slevové kupóny.

nebo nás sledujte na sociálních sítích