Jak si čistit zuby s rovnátky

Podle odborníků má zuby zcela bez vady pouhých 15% Čechů. Návštěvy ortodoncie a nošení rovnátek jsou tak realitou většiny z nás a zdaleka se netýkají jen dětí. Výjimkou nejsou ani šedesátiletí pacienti, z větší části se jedná o ženy. Existuje několik základních druhů rovnátek. Pro mírnější vady se používají snímací rovnátka, která je možné sundávat například při jídle. Rovnátka pomáhají opravit drobnější vady skusu, srovnat zuby, pomáhají proti chrápání a také dodávají nové sebevědomí. Jak ale vypadá péče o fixní rovnátka? A liší se nějak od péče o snímací rovnátka?

Fixní nebo neviditelná rovnátka?

Kovová fixní rovnátka v podobě kovových zámečků, ke kterým se pomocí gumiček připevňuje ortodontický drát. Konvenční kovová fixní rovnátka díky své cenové výhodnosti oproti jiným variantám stále vedou. I tak je ale jejich pořizovací cena přibližně 10 – 30 000 korun. Je třeba také počítat s častějšími návštěvami ortodoncie, při kterých se rovnátka seřizují.

Dnes už existují i estetičtější varianty, kdy jsou kovové zámky nahrazeny méně viditelnými keramickými nebo safírovými a nositel se tak cítí pohodlněji. V posledních letech jsou čím dál oblíbenější také tzv. neviditelná rovnátka. Jde vlastně o na míru vyrobenou plastovou fólii, kterou je nutné nosit alespoň 22 hodin denně. Vždy po sedmi dnech je nutné fólii vyměnit za novou, která posune zuby o kousek dál. Mezi nesporné výhody patří bezbolestnost, nenápadnost a méně časté návštěvy ortodoncie, neviditelná rovnátka však mají násobně vyšší cenu.


Péče o zuby s fixními rovnátky

Zuby čistíme tak dlouho, jak je to potřeba. V případě čištění zubů s rovnátky to může být až 15 minut. Zuby čistíme po každém jídle, za rovnátky totiž mohou zůstávat zbytky potravy. Důležité je poctivě odstraňovat zubní plak, protože pokud jej kolem fixního aparátu a dásní dobře neodstraníme, mohou na zubech vznikat bílé skvrny.

Zubní kartáček na čištění zubů s rovnátky má měkké husté štětiny, malou hlavičku a je rovně střižený. Špatně přístupná místa pomůže dočistit jednosvazkový kartáček nebo ústní sprcha. Není důležité, jakou zubní pastu používáte, důležitá je správná technika čištění zubů.

Péče o snímací rovnátka

Čištění zubů s rovnátky, která se dají sundat, je stejné jako čištění zdravých zubů. Jen je potřeba každodenně čistit samotná rovnátka. Na to je nejlepší velmi měkký zubní kartáček, prodávají se dokonce speciální čistící roztoky na rovnátka. Naopak použití abrazivní zubní pasty by jim ublížilo.

Podobné je to také s péčí o neviditelná rovnátka. Ta se sundávají před každým jídlem a před jejich opětovným nasazením je potřeba zuby vyčistit. To má mimo jiné také pozitivní účinek pro bělení zubů. Samotná rovnátka se musí čistit také. Před nasazením je stačí opláchnout vlažnou vodou, jednou denně pak vyčistit měkkým zubním kartáčkem a vlažnou vodou s jemným mýdlovým roztokem. Jednou za čas nechejte rovnátka přes noc vyčistit pomocí roztoku z tablety určené pro čištění zubních náhrad. Naopak se vyhýbejte ústním vodám s alkoholem.

Group 9

„Pokud budete dodržovat dobrou ústní hygienu, vaše zuby se vám odmění nádherným úsměvem.“

Tereza Švestková DiS.

Dentální hygienistka, Zubní centrum Stolička, Střelice

Kartáčky miDent
pro dokonalý úsměv

Unikátní kartáček se silou 18 640 mikrovláken, který je díky hustému osázení čistící hlavy, jedním z nejprofesionálnějších kartáčků na trhu.

Moderní péče o zuby a dásně

Nenechte si ujít články ze světa stomatologie a tipy na účinnou péči o zuby. Přihlaste se k odběru našeho newsletteru, jehož součástí jsou i výjimečné akce a slevové kupóny.

nebo nás sledujte na sociálních sítích