Je lepší chemické bělení zubů nebo domácí?

Bělení zubů

Chcete mít zářivě bílé zuby, ale nevíte zda zkusit domácí bělení nebo raději svěřit své zuby odborníkům? Jak se od sebe liší jednotlivé metody bělení a kolik takové bělení stojí? 

Co obnáší bělení zubů aneb jak na bílé zuby?

Pro každého člověka je přirozený trochu jiný odstín zubů, ale určitě se vyplatí znát pár triků, jak mít bílé zuby, aby náš úsměv byl opravdu zářivý. Asi každý už slyšel, že bychom neměli ve větším množství pít kávu, černý čaj nebo červené víno, ale ani to někdy nestačí. Pro ty, kteří chtějí mít úsměv jako z hollywoodského filmu, existuje možnost v podobě bělení zubů. Vyzkoušet jej můžete sami doma nebo nechat bělení na odbornících. 

Ordinační bělení zubů laserem

Ordinační bělení zubů laserem probíhá za pomocí různě koncentrovaného peroxidu vodíku. Na zuby se aplikuje bělící gel na zuby s peroxidem a zuby se osvětlí pomocí laseru nebo LED světel. Díky tomu se aktivují bělící účinky a gel může proniknout až do skloviny, kde rozpouští tmavé pigmenty. Pozor, bělící gel na zuby s peroxidem se důrazně nedoporučuje používat pro domácí bělení zubů, bez odborného dohledu může totiž podráždit dásně. Účinek ordinačního bělení je větší než u abrazivního bělení zubů, ale také při tomto bělení zubů cena odpovídá práci odborníka. Cena za ordinační bělení je cca 5 000 Kč.

Domácí bělení zubů pomocí UV světla

UV bělení zubů je šetrnější k citlivým zubům, nevyžaduje totiž použití peroxidu. Díky tomu jej nabízejí také některé kosmetické salony a vybrané produkty lze zakoupit na e-shopech a v drogeriích. Jinak je proces podobný jako při bělení zubů laserem – na zuby se aplikuje speciální bělící gel, který se aktivuje osvícením UV lampou či UV zařízením. Jako doplněk lze použít abrazivní bělící pasty na zuby, kdy postupně dochází k jemné korekci barvy. Cena produktů pro domácí bělení je mnohdy až o polovinu nižší než bělení v ordinaci.

Kdy raději nebělit?

Bělení zubů by se měli vyhnout lidé, kteří mají neléčené zubní kazy nebo podrážděné dásně (či dokonce paradentózu). Bělit zuby není vhodné ani v těhotenství nebo při akutních virózách. Zjednodušeně řečeno bychom se tím, jak mít bílé zuby, měli zabývat ve chvíli, když jsme zdravotně stoprocentně fit. Vybělit nejdou také opravované zuby a bílé plomby.

Group 9

„Pokud budete dodržovat dobrou ústní hygienu, vaše zuby se vám odmění nádherným úsměvem.“

Tereza Švestková DiS.

Dentální hygienistka, Zubní centrum Stolička, Střelice

Kartáčky miDent
pro dokonalý úsměv

Unikátní kartáček se silou 18 640 mikrovláken, který je díky hustému osázení čistící hlavy, jedním z nejprofesionálnějších kartáčků na trhu.

Moderní péče o zuby a dásně

Nenechte si ujít články ze světa stomatologie a tipy na účinnou péči o zuby. Přihlaste se k odběru našeho newsletteru, jehož součástí jsou i výjimečné akce a slevové kupóny.

nebo nás sledujte na sociálních sítích