Čištění zubů před/po snídani?

Je lepší čistit si zuby před snídaní nebo po snídani? Otázka, na kterou není jednoznačná odpověď se dostává i do hledáčku odborníků na ústní hygienu. Přinášíme několik tipů, jak se ráno o zuby postarat, a jak přistupovat k jejich čištění, abychom podpořili zdraví chrupu v ústech.

Čištění zubů jako ranní rituál

Je dobré si k čištění zubů vybudovat pozitivní vztah. Brát čištění zubů jako nutné zlo nebo komplikaci každodenního ranního rituálu je zbytečné. Přistupujte k čištění zubů tak, jak to vyhovuje vám. Mnoho lidí má ukotvený zvyk, kdy si čistí zuby ještě před snídaní. Takové načasování však není bezpodmínečně nutné. 

 

Myšlenka, že čištění zubů okamžitě po probuzení pomáhá, abychom nepolykali nashromážděné bakterie po nočním spánku, je lichá, protože bakterie v ústech žijí přirozeně a polykáme je celý den i noc. Takže to, zda si budete čistit zuby před snídaní nebo po ní, je v podstatě jen a jen na vás a vašich preferencích.

 

Pravidlo čištění zubů: 20 minut po jídle

Jestliže patříte k těm, kdo si zuby čistí až po snídani, je správné dodržet jednu zásadní podmínku, a to věnovat se čištění zubů až s časovým prodlením. Po konzumaci jídla je pro vyčištění zubů dostačující dvacetiminutový odstup. Je to z toho důvodu, že po jídle je sklovina na zubech měkčí a náchylná k poškození. Jídlo i pití totiž jemně zuby naleptává.  Bezprostřední čištění chrupu zbytečně ztenčuje zubní sklovinu, což může vést k její citlivosti až přecitlivělosti. A pokud bychom se takto chovali pravidelně a dlouhodobě, může vést takové nešetrné zacházení k mnohem závažnějším komplikacím. Dobré je také ošetřovat zuby kvalitní zubní pastou bez chemických látek.

Šetrné čištění jako základ péče o chrup

Málokdo ví, že zub je ve své podstatě hmatový orgán. Také proto si zaslouží šetrné zacházení. Otázka čištění před/po snídani je tedy především o našich zvyklostech a potřebách. V případě, že je pro vás představa čekání 20 minut na čištění po jídle téměř až děsivá, vyčistěte zuby klidně až v práci nebo ve škole. Kartáček si můžete nosit s sebou nebo nechat přímo tam, kde ho potřebujete. Na čištění si také vyhraďte potřebný čas, kdy svým zubům potřebnou péči věnujete. Odmění se vám pak svým zdravím a dlouhodobými dobrými službami.

TIP od dentální hygienistky Simony

Můj tip! Pokud uchováváte kartáček v pouzdře, nechávejte jej po čištění zubů vždy lehce pootevřené, aby mokrý kartáček vysychal a nemnožily se v uzavřeném prostředí bakterie. Pokud však zapomenete, stačí kartáček přelít horkou vodu. Pokud máte kartáček také v práci a zapomenete ho vyměnit před odchodem na dovolenou, postačí jej opět přelít horkou vodu. Stejný postup aplikujte i  v případě, že necháváte kartáčky delší dobu bez použití například na chalupě, horká voda funguje proti možným bakteriím spolehlivě.

Kartáčky miDent
pro dokonalý úsměv

Unikátní kartáček se silou 18 640 mikrovláken, který je díky hustému osázení čistící hlavy, jedním z nejprofesionálnějších kartáčků na trhu.

Moderní péče o zuby a dásně

Nenechte si ujít články ze světa stomatologie a tipy na účinnou péči o zuby. Přihlaste se k odběru našeho newsletteru, jehož součástí jsou i výjimečné akce a slevové kupóny.

nebo nás sledujte na sociálních sítích