Jíte i po večerním čištění zubů? Co na to vaše zuby?

Každý se chceme dobře starat o zdraví svých zubů, přesto se někdy nelze vyhnout situaci, kdy nás honí mlsná i večer, ač už jsme si chrup vyčistili. Co tedy jíst, aby zuby neutrpěly? Podle dentistů sice neexistují vhodné potraviny, které lze stoprocentně bez výčitek po posledním čištění zubů večer konzumovat, ale několik tipů na potraviny, s nimiž  můžete zahnat večerní chutě a nenarušit přitom správnou péči o váš chrup, přinášíme v tomto článku.

Jablko zbaví chrup škodlivého plaku

Už naše babičky říkávaly, že když není po ruce kartáček, jablko postačí. V dřívějších dobách nebyla péče o ústní dutinu tak vyspělá jako dnes a konzumace jablka měla své opodstatnění. Díky abrazivnímu účinku jablko částečně zbavuje chrup na rovných ploškách zubního plaku. Sami vyzkoušejte, že po snězení jablka budete mít zuby hladší. Jablko má ale kyselé pH, takže na závěr doporučujeme vypláchnout ústa čistou vodou.


Zásadité potraviny pro udržení správného pH v ústech

Další potravinou, která je podobně jako sýr zásaditá, je salátová okurka. Ta také obsahuje přes 90% vody, takže prospěje nejen zubům, ale i ledvinám. Do výčtu vhodných potravin řadíme i mléko, které má schopnost neutralizovat pH v dutině ústní. Do seznamu zásadotvorných potravin lze dále zařadit také meloun, ředkvičku,
zázvor a všechny druhy hub.

Mrkev a sýr jako povolené dobroty

Mrkev je další možností, jak uspokojit večerní chutě a zubům tolik neublížit. Mrkev má nejen abrazivní účinek, ale zvyšuje také tvorbu slin, kterými se zuby více oplachují a jsou lépe chráněné před tvorbou zubního kazu. Opatrně však na její kousání u neintaktních zubů, aby nedošlo k úrazu zubu, mrkev si raději nastrouhejte nebo krájejte na menší kousky.

Sýr patří asi mezi ty úplně nejvhodnější potraviny. Nejen, že obsahuje vápník, ale také je zásaditý. Jeho konzumace zvyšuje v ústech hladinu pH, a tím snižuje i riziko zubního kazu.

TIP od dentální hygienistky Simony

Nezapomínejte, že dobré je každé jídlo i ochucený nápoj zapíjet vodou. V případě, že se rozhodnete zuby vyčistit i po večerním jídle, vyčkejte dvacet minut, než se do čištění znovu pustíte, abyste chránili sklovinu.

Sada kartáčků miDent

To nejlepší pro zdravé zuby
.
Revoluční kartáček se silou 18 640 mikrovláken pro dokonalé vyčištění i citlivých zubů.

Kartáčky miDent
pro dokonalý úsměv

Unikátní kartáček se silou 18 640 mikrovláken, který je díky hustému osázení čistící hlavy, jedním z nejprofesionálnějších kartáčků na trhu.

Moderní péče o zuby a dásně

Nenechte si ujít články ze světa stomatologie a tipy na účinnou péči o zuby. Přihlaste se k odběru našeho newsletteru, jehož součástí jsou i výjimečné akce a slevové kupóny.

nebo nás sledujte na sociálních sítích